Etika-Nem vagyunk egyformák

 Tantárgy: Etika

Osztály: 2. ASD

Téma: Nem vagyunk egyformák

Dátum: 2021. 03. 19.


Kedves Gyerekek!

A múlt héten Petiről olvashattatok. Ma Peti egyik osztálytársáról, Samiráról hoztam egy történetet.

Olvassátok el, mert nagyon érdekes!

Szeretettel: Betti néni


Nem vagyunk egyformák-mások másmilyenek

Petiék osztályában 25 gyerek van, fiúk és lányok vegyesen. Ahány gyerek annyiféle személyiség. De a legkülönlegesebb köztük Samira, aki már elsős koruk óta velük jár. Afganisztánból jött Magyarországra. Kezdetben még kíváncsian nézték a gyerekek szép, kávébarna bőrét, és hallgatták kicsit furcsa beszédét. A tanító néni elmagyarázta, hogy ő nem Magyarországon született, de már itt járt óvodába, ahol megtanult magyarul. Azért még előfordult, hogy nem értett meg egy-egy szót. Például azt, hogy mit jelent a sámli vagy a virgács. A gyerekek azonban segítőkészen elmagyarázták neki:

-A sámli az, amire fellépünk, ha fogat mosunk, hogy jobban elérjük a mosdót. A virgácsot pedig a gyerekek kapják akkor a Mikulástól, ha rosszak voltak. De ezt nem értette jól, mert náluk nincs Mikulás-ünnep, náluk mások a szokások.

A tanító néni megkérte Samirát, hogy meséljen az országáról, az ottani szokásokról.

Samirának nagyon jól esett az érdeklődés, és másnap örömmel mesélt a gyerekeknek.

Samira elmesélte, hogy náluk például nem januárban kezdődik az új év, hanem később. Csak márciustól májusig van eső, hó is csak a hegyekben esik, náluk nem esznek disznóhúst, és az emberek ruhája is más. Most Kabulban, ahonnan jöttek, háború van sajnos. Az apukája katona volt, és nagyon féltette a családját, ezért kellett onnan eljönniük.

Samirával mindenki hamar megbarátkozott, mert kedves, mosolygós és segítőkész kislány volt. 

Legjobb barátnője Zsuzsi volt, aki egyik nap észrevette, hogy Samira tenyerére egy szép minta van festve.  Samira elmesélte, hogy egy afganisztáni ismerősük esküvőjén voltak a hétvégén, és ilyenkor náluk az a szokás, henna festékkel díszítik a nők a tenyerüket, de a kislányokra is festenek ilyen szép mintákat. Ilyenkor kedvenc ünnepi ételüket a kabuli palau nevű húsos rizst készítik el.

-Látjátok, nem vagyunk egyformák, talán unalmas is lenne a világ, ha mindenben hasonlóak lennénk-mondta a tanító néni a gyerekeknek. 



Petiék osztálya, ahol Samira is tanul:


Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola » 2019-2020 osztályképek

Samira Afganisztánból érkezett:

Afganisztán térképek

Ő Samira, a hazájában ilyen ruhát visel:


Little Girl sitting Alone Afghan Baby Boy Clothes

Samira családja:

Famed 'Afghan Girl' Finally Gets a Home

Afganisztánban ilyen a népviselet:

Little afghan girl with national dress | Tribal fashion, Afghan girl, World  cultures      Afghan Embassy DC on Twitter: "Beautiful children in traditional Afghan  outfits at the @Embassy_of_AFG PassportDC @DCculture… "

Maya's blog: Traditional Afghan Clothing | Afghan clothes, Traditional  outfits, Afghan fashion 

Kedvenc ételük:

kabuli palau


Sajnos sokat háborúznak az országukban:

Afganisztáni háború – Wikipédia

Samira apukája is katona volt. Már nem érezte a család biztonságban magát, ezért költöztek Magyarországra.


Ilyen a henna festés, amit Samira kezére festettek az esküvőn:


Égési sérülést szenvedett a kislány a henna festéktől! - Kisbabanapló


Sok kisgyerek él különböző országokban. Lehet, hogy másmilyen a hajuk, a szemük, a bőrük színe. De ugyanúgy szeretnek játszani, vannak kedvenc ételeik, szeretnek ajándékot kapni ünnepek alkalmából, szeretnek csintalankodni is, és ugyanúgy iskolába járnak, mint te.


A következő képeken más országokban élő gyerekek fotóit látod.

Nézd meg a képeket!


Üdvözöljük Önt a CULTiRiS Kulturális Képügynökség honlapján! Magyar  fotósok, múzeumok és gyűjtemények válogatott jogtiszta képeit, fotóit  kínáljuk a kultúra, a tudomány és az ismeretterjesztés szerteágazó  területeiről. Igazi kincsesbánya könyv- és ... GYERMEKEK - tanitoikincseim.lapunk.hu kína

Pin by Tiziana on Concrete Jungle | Muslim baby names, Muslim kids  photography, Baby girl images     Cinco de Mayo A svéd gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre | Pannondoktor.hu